Spezzatino Italiaanse runderstoof

een stoof waarin alle smaken bijeenkomen

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olie
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 150 gram wortels in stukjes
  • 3 stengels bleekselderij in kleine stukjes gesneden
  • 70 gram tomatenpuree (1 blikje)
  • 1,5 kg rundersucade lappen in stukjes van 3cmx3cm gesneden
  • Minimaal 500 ml fruitige Italiaanse rode wijn
  • 3 tenen knoflook schoon en geplet
  • 400 gram aardappel (kruimig) geschild en in blokjes van 2cm x 2cm gesneden
  • 500 ml liter gepureerde tomaat (passata)
  • 2 blaadjes laurier
  • 500 ml runderbouillon (maximaal)
  • 1 citroen rasp
  • Zout en peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm twee eetlepels in een koekenpan en bak hier de ui, wortel en bleekselderij in aan, zodat ze wel zacht maar niet bruin worden: niet te hoog vuur dus. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog even door;
  2. Bestrooi het vlees met zout en peper. Bak de helft in twee eetlepels in de (gietijzeren) stoofpan rondom bruin en haal het naar een paar minuten uit de pan. Herhaal dit met de rest van het vlees;
  3. Doe al het vlees bij elkaar in de stoofpan en voeg de groenten, rode wijn, knoflook, aardappels, gepureerde tomaat en laurier toe en breng het verder op smaak met wat zout en peper;
  4. Voeg de bouillon toe totdat het vlees net onder staat;
  5. Breng de inhoud van de pan tegen de kook aan op temperatuur, roer tussen door af en toe door de inhoud door elkaar en laat het geheel net zo lang pruttelen (stoven) totdat het vlees gaar is en bijna vanzelf uit elkaar valt;
  6. Serveer de spezzatino direct of laat het afkoelen. Verwarm later opnieuw zachtjes op het vuur of zet de pan in een op 180 graden voorverwarmde oven en voeg de citroenrasp toe.
  7. Maak een Rucola stamppotje van aardappelpuree met rucola en serveer dit met de spezzatino.

Wat doet Koos & ik