Zoete spare ribs

6 uur slow cooken

Benodigdheden

Benodigdheden

  • 2 Dikke ribben van +/- 900 gr tot 1000 gr per stuk

Maak een rub voor 2 ribben

Gebruik hiervoor:

    • 2 eetlepels rietsuiker
    • 2 eetlepels zoete paprikapoeder
    • 2 eetlepels zout
    • 1 theelepel uienpoeder
    • 1 theelepel mosterdpoeder
    • 1 theelepel knoflookpoeder
    • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  1. Meng bovenstaande droge kruiden met een lepel goed door elkaar;
  2. Wrijf beide ribs aan beide kanten goed in met de rub en laat dit minimaal twaalf uur (langer mag ook) intrekken. Des te langer je het laat intrekken des te meer smaak je creëert;
  3. Plaats de gekruide ribs na het inwrijven in een afgesloten plastic zak dus minimaal twaalf uur in de koelkast.

Bereiding

Bereidt de BBQ of oven voor om indirect te grillen met een roostertemperatuur van 105 graden/110 graden.

  • Laat de ribs nu maximaal drie uur langzaam garen of roken op een constante temperatuur van 105 graden/110 graden;
  • Als je de mogelijkheid heb gebruik wat rookhout van appelbomen;
  • Na drie uur haal je de ribs uit de oven/BBQ;
  • Leg de ribs op een stuk aluminiumfolie;
  • Injecteer de ribs bij de botten met appelsap (gebruik een injecteerspuit);
  • Hierna smeer je de ribs aan alle kanten ruim met de zelfgemaakte glaze in (voor recept zie onder);
  • Daarna pak je de ingesmeerde ribs in in aluminiumfolie!

De glaze

  • 4 eetlepels BBQ saus (bijvoorbeeld BBQ sauce van Sweet Baby Ray’s);
  • 2 eetlepels ketjap Manis;
  • 2 eetlepels honing;
  • 1 eetlepel bruine bastard suiker.

Let op/tip: je kan ook kant en klare “glaze” gebruiken! Gebruik je kant en klare glaze dan moet je bovenstaande zelfgemaakte glaze niet gebruiken! Voorbeelden van k&k glaze’s:

  • Sweet Baby Ray’s in de smaak Hickory & Brown Sugar;
  • Of: de kant en klare Glaze van Jack Daniëls.

Vervolg bereiding in de oven of BBQ

De in aluminium ingepakte ribs (liever 2 lagen zodat de bottengeen gaatjes in de folie prikken en er niet doorheen steken) leg je terug in de oven of op de BBQ en je hanteert nog steeds de indirect methode en dezelfde temperatuur van 105 graden/110 graden.

  • Laat de ingepakte ribs nu 2 uur op 105 graden/110 graden stomen.

Haal na twee uur de ribs uit het folie. De ribs zijn nu al boterzacht. Je kan de ribs nu op de directe wijze op dezelfde temperatuur afgrillen. Je blijft dan de ribs telkens aflakken met de glaze!

Let op: “het afgrillen en aflakken duurt maximaal 60 minuten maar kan ook korter! Dit is afhankelijk van je eigen voorkeur en smaak!

Serveer er heerlijke grote frieten bij

En nu smullen maar!

NOTE:

(de drie, twee, één methode betekent: 3 uur roken, 2 uur stomen, 1 uur grillen. Zijn de ribs lichter dan 900 gram dan moet je de tijden van de drie stappen ook verkorten)